23 46 60 05 mail@noerreport.com

Fødevareintolerance

Hvad er fødevareintolerance?

Fødevareintolerance er, når kroppen reagerer negativt på den mad, du spiser. Det er du nødt til at få undersøgt, for det skal der gøres noget ved.

Det er mærkeligt, at man kan blive syg af at spise. Men sådan er det. Reaktionen kommer, hvis der er noget, man som individ ikke kan tåle, selv om andre kan. Det er ikke rart, når det rammer; men i virkeligheden er det et system, som er med til at forsvare kroppen: Reaktionen–symptomet– er en advarsel, som man ikke skal overhøre.

Man kan også blive syg, hvis man får for meget af en bestemt ting, eller hvis der mangler vigtige ting i ens ernæring. Det samme gælder med hensyn til giftstoffer–naturlige eller kemiske–og dårlig balance mellem syre og base.

Der er forskel på, hvordan forskellige typer intolerance ytrer sig, og især på, hvor hurtigt det sker. Det er nemt at se sammenhængen mellem fødevarer og symptomer, når symptomerne indtræffer øjeblikkeligt, men svært, når der går timer, dage eller uger mellem indtag og virkning.

Ved at undgå bestemte fødevarer er det muligt at forbedre sit velvære og slippe af med generende symptomer. En forudsætning for at gøre noget ved det er at få klarhed over, hvilke fødevarer, der udløser symptomerne. Derfor laver vi fødevaretest.

Fødevaretesten udreder, hvad det er for fødevarer, som kroppen reagerer på.

Se på listen nedenfor

Genkender du nogle af symptomerne fra dig selv? Så kan der være grund til at få foretaget en fødevaretest – især, hvis et fordøjelsessymptom optræder sammen med et af de andre symptomer. Det er jo ikke rart at spise sig til utilpashed og manglende velvære, når man kan slippe.

Generelle symptomer: Søvnløshed, træthed, stort søvnbehov, løbende næse, bihulebetændelse, øjenbetændelse, næsepolypper, astma.

Fordøjelse: Smerter, forstoppelse og diarré. Prutter og afføring med dårlig lugt, oppustethed, mavesår, mavekatar, colitis, unormal peristaltik, candida.

Hud: Mørke rande under øjnene, eksem, soleksem, pletskaldethed, hårtab, marmorering af hud, karsprængninger, gennemsigtig hud, kløe.

Led: Uforklarlige ledsmerter, Morbus Scheuermann, skinnebenssår.

Neuropsykologiske tegn: Kramper, migræne, svimmelhed.

Kredsløb: Hjertebanken, brystspænding eller smerter i brystet op til menstruation, forhøjet blodtryk, hvide fingre.

Gynækologi: Smerter, svamp, PMS, nedsat fertillitet, endometriose.

Psyke: Adfærdsforstyrrelse, hyperaktivitet, søvnløshed.

Læs mere om, hvordan Noerreport.com akupunktur tester for fødevareintolerance >

Fødevareintolerance

Hvordan hænger det sammen?

Allergi er, når kroppens immunforsvar genkender fremmede stoffer og begynder at bekæmpe dem med antistoffer. Er det allergi over for mad, kalder vi det: Fødevareintolerance.

Immunforsvaret består af flere systemer. Nogle fødevarer aktiver antistoffet IgE med en hurtig reaktion (fra få minutter til få timer). Det kan være symptomer som pludseligt opstået hosten, nysen og nældefeber eller ødemer (væskesamlinger) og åndenød. Den form for intolerance kan “priktestes” hos lægen og bliver ofte kaldt allergi. Det er nemt at se sammenhængen mellem det, man indtager, og den reaktion, der sker.

Intolerance med let forsinket reaktion (inden for et døgn) skyldes aktivering af antistoffet IgG og kan give symptomer som astma, blister og soleksem. Hvede-intolerance kan for eksempel forårsage blister og astma.

Intolerance med forsinket reaktion (inden for 2–4 døgn) skyldes aktivering af T-lymfocytterne, som er blodlegemer, der indgår i immunforsvaret. Her er det sværere at se den umiddelbare sammenhæng mellem måltid og symptom. Symptomerne kan f.eks. være migræne, ledsmerter, adfærdsproblemer, nervelidelser, depressioner, hårtab, for lavt blodtryk, problemer med fordøjelsen (for løs eller hård afføring, luft i maven), marmorering af huden og brystspænding.

Intolerancer med forsinket og let forsinket reaktion kan man ikke prikteste for. De skal findes med en madintolerancetest.

Mange faktorer

Der er mange mulige udløsende faktorer til allergi: Ingen brystmælk som spædbarn, for tidlig mad med proteiner, for meget af en bestemt fødevare, medicin, der beskadiger tarmvæggen, feberanfald, p-piller, spiritusforgiftning, anstrengelser (f.eks. marathonløb), antibiotika, og vacciner produceret på proteiner.

Allergener (stoffer, der udløser allergi) kan man finde i en lang række fødevarer. Typiske animalske allergifremkaldere er oksekød, mælkeprodukter, hønsekød, svinekød og æg. Planteprodukter kan være korn som hvede, spelt, emmer, byg, havre, rug, hirse og majs; bælgfrugter som sojabønner og ærter, frugter som citroner og appelsiner og en hel plantefamilie: Natskyggefamilien med kartoffel, aubergine, tomat og kaffe.

Hyppigst udløses intolerance af fødevarerne: Mælkeprodukter, kylling, æg, korn, kartofler, tomat og appelsin. De mest udsatte grupper er børn (–fordi tarmen ikke er fuldt udviklet. De kan vokse sig fra det) og kvinder (–fordi østrogen forstærker tendensen. Menopausen kan dæmpe intolerancen).

Det sker hyppigt, at der findes “krydsintolerance” mellem fødevarefremkaldt intolerance og intolerance eller allergi, som skyldes andre stoffer og som f.eks. påvirker åndedrættet. Hyppige krydspåvirkninger er græs og hvede; pollen og honning; fjer og kylling samt æg; birk og æble.

Fødevarer, der er økologisk eller biodynamisk dyrkede, har færre allergener (f.eks. rester af kemiske plantebeskyttelsesmidler) og flere værdifulde mineraler.

Udover fødevareintolerancerne er der andre tilstande, som har sammenhæng med, hvad man spiser, men hvor immunforsvaret ikke er indblandet i reaktionen.

Hypersensibilitet

er “over-overfølsomhed” for et bestemt molekyle, som kan findes i en række forskellige fødevarer. Det kan være histamin eller tyramin og omfatte varer som tomat, skaldyr, tun, laks, surkål, tørrede pølser, konserves, chokolade, emmentalerost og roquefort. Typiske symptomer er mavesmerter, diarré, kronisk nældefeber, løbende næse, hovedpine og (hos børn) hyperaktivitet.

Mangelsyndrom

er, når ernæringen ikke indeholder det, som man har brug for. Det kan skyldes ringe råvarer (dyrket eller avlet, så der mangler mineraler og vitaminer) eller tilberedning, som ødelægger madens næringsstoffer. Træthed, hud- og hårproblemer, hjerte- og muskelproblemer, psykiske problemer, kramper og visse adfærdsforstyrrelser kan allesammen have baggrund i mangeltilstande.

Overflodssyndrom

er, når man får for meget af noget, man ikke kan tåle. For meget protein kan ende med cancer; for mange lipider med fedme og fedmesygdomme; for mange glycosider med diabetes; for meget af mineraler som salt med højt blodtryk og fluor med knoglebrud og hjerteinfarkt.

Individuelle reaktioner

på fødevarer skyldes forskelle i de arvelige anlæg og til en vis grad måden, man er vokset op på. Resultatet er, at hvad nogle fint kan tåle, kan andre ikke. Omfatter også medfødt enzymmangel (f.eks. så man ikke tåler mælk) og psykisk betingede reaktioner.

Forgiftninger

er ikke altid hurtigt og dramatisk forløbende, men kan også være langsomme og med vedvarende virkninger. Det kan skyldes naturlige påvirkninger fra svampe såvel som tilsatte kemikalier, tunge metaller som kviksølv og bly, infektioner som salmonella, listeria og campylobacter og stoffer, som dannes i maden, f.eks. ved stegning af kød.

Forstyrret Syre-/Basebalance

kan forekomme, når madens sammensætning giver for meget af en bestemt slags. Syrer dannes især ved nedbrydning af aminosyrer (proteiner) fra kød og korn og påvirker stofskiftet i cellerne ved at tilføre for meget ilt til processen. Mad, som er for basisk, kan give træthed og tendens til infektioner.

72_Fødevaretest-æbler-akupunktur 74_Fødevaretest-citrus-akupunktur 71_Fødevaretest-asparges-akupunktur 70_Fødevaretest-bøf-akupunktur 69_Fødevaretest-blåbær-akupunktur 65_Fødevaretest-chili-akupunktur 63_Fødevaretest-løg-akupunktur 76_Fødevaretest-brød-akupunktur 75_Føfødevaretest-bønner-akupunktur 73_Fødevaretest-pærer-akupunktur67_Fødevaretest-salat-akupunktur

Kontakt Susanne

Noerreport.com akupunktur
Susanne Suenson, MPH
akupunktør og jordemoder

Rømersgade 23 - 1362 København K

mail@noerreport.com
23 46 60 05

Åbningstider

Mandag til fredag 8-18 samt efter aftale

Tidsbestilling på
tlf. 23 46 60 05
ml. 08.00 og 18.00

Behandlingens varighed

Regn med, at en akupunkturbehandling tager ca. 60 minutter.

Første behandling tager ca. 1 1/2 til 2 timer.